Methode om mee aan de slag te gaan:
-
- Actie Leren: Actieleren is het gezamenlijk en gestructureerd zoeken naar oplossingen voor urgente problemen door middel van goed geïnformeerd experimenteren. Alle betrokkenen leveren vanuit hun eigen perspectief een bijdrage. Alle betrokkenen in een zorg- of welzijnsorganisatie, van cliënten tot bestuurders, kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van personeelstekorten.
Voor meer informatie, inspiratie en evenementen kijk eens op actieleernetwerk.nl
- Actie Leren: Actieleren is het gezamenlijk en gestructureerd zoeken naar oplossingen voor urgente problemen door middel van goed geïnformeerd experimenteren. Alle betrokkenen leveren vanuit hun eigen perspectief een bijdrage. Alle betrokkenen in een zorg- of welzijnsorganisatie, van cliënten tot bestuurders, kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van personeelstekorten.
Inspirerende instrumenten die direct ingezet kunnen worden:
- ‘Sterk in je werk, zorg voor jezelf’ biedt jou steun bij het zetten van de volgende stap in je werk. Samen met een ervaren loopbaancoach in zorg en welzijn kijk je naar je situatie. Sterkinjewerk.nl/
- Via de training succesvol ouder worden in zorg en welzijn (ook wel bekend als training “in balans”) ontwikkelen zorgverleners en HR managers een co-management plan gericht om beter inzetbaar te worden of te blijven. Daarin krijgt de zorgverlener concrete handvatten om vraagstukken rondom de werk-privé balans op te lossen via zelfmanagementvaardigheden en ondersteuning vanuit HR. Denk daarbij aan extra trainingen en aangepaste roosters. Het project levert een draaiboek op voor HR-professionals in de ouderenzorg. Om zo ook in de toekomst de succesvol ouder worden interventie te kunnen implementeren.
- WZW Zelfregie App: De zelfregie app is een instrument dat in een paar vragen de zelfeffectiviteit op de volgende thema’s meet: gezondheid, mobiliteit, welzijn, kennis en scholing. Het helpt om een scherp beeld te krijgen of succesvol ouder worden zelfstandig gaat lukken of dat er voor bepaalde onderwerpen nog hulp nodig is.
Voor meer informatie klik hier om naar de bibliotheek te gaan.
- Gelukzusters Koektrommel: Het functioneringsgesprek uit de koektrommel! Het doel van een functioneringsgesprek is je medewerker helpen om beter te functioneren, maar het voelt voor veel mensen als een beoordelingsgesprek: zijn ze nog wel tevreden over mij?
Actief Zorg en Gelukzusters willen het juist met mensen hebben over wat goed gaat, waar zij blij van worden, waar we hen mee kunnen ondersteunen om hun werk nog beter te laten verlopen. Een positieve insteek, zodat medewerkers zich gewaardeerd voelen en de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen). Dit is dan ook precies waarover het gesprek vanuit de koektrommel gaat. Een goed gesprek wordt grotendeels bepaald door het stellen van de goede vragen.
Voor meer informatie klik hier om naar de bibliotheek te gaan.
- HAN Spel Duurzame inzetbaarheid: dit spel helpt om belangrijke aspecten/vraagstukken rondom (persoonlijke) duurzame inzetbaarheid te verduidelijken en kan zowel individueel als in een team ingezet worden.
Het spel is al door verschillende organisaties én op verschillende niveaus gespeeld. Hieronder een aantal reacties van deelnemers:
– Organisatieniveau: “Door het spelen van het spel met ons MT zagen wij overeenkomsten en verschillen en was een visie samen vormgeven dat draagvlak en eigenaarschap kent mogelijk”
– Team- en leidinggevendeniveau: “laagdrempelig samen in gesprek: de tijd vloog om en bracht ons veel concrete vervolgstappen”
– Medewerkersniveau: “door het spelen van het spel ben ik mij bewust geworden van mijn eigen wensen in ontwikkeling en zingeving op het werk”; “Een leuke spelvorm om samen in gesprek te kunnen gaan”
Voor meer informatie klik hier om naar de bibliotheek te gaan.
- HAN FitGame: Om een goede fit te bereiken tussen jezelf en het werk is een optimale afstemming nodig. Hiervoor kun je de fit game spelen met je collega’s.
Meer informatie over dit spel is te vinden in de bibliotheek.
- Fit in je werk spelHet fit in je werk spel bestaat uit een spelbord en een dobbelsteen. Het is te vergelijken met levensweg of ganzenbord. Het spel wordt gespeeld door 9 tot 20 spelers die worden verdeeld in 3 of 4 teams. Deze teams strijden tegen elkaar met als doel om de slimste te worden in duurzame inzetbaarheid. Tijdens het spel komen er verschillende fases aan bod zoals je aller eerste baantje en het dertigersdilema. De tactiek van het spel is om kennis toe te passen over hoe je fysiek fit, mentaal fit en loopbaanfit kunt blijven. Het team wat tijdens de pensioenleeftijd de meeste punten heeft verzameld heeft gewonnen. https://www.mongibello.nl/fit-in-je-werk-spel/
Het werkplezier spel
Het werkplezier spel gaat erover of de deelnemer nog plezier heeft in zijn werk. Als het antwoord nee is, is het zinvol om na te gaan waarom dat zo is. Het werkplezier spel kan de deelnemer daarin helpen.
Het spel heeft 170 spelkaarten verdeeld over 3 groepen
Groep 1 is werkmotieven. Hierbij maakt de deelnemer onderscheid tussen algemene motieven (wat is je motivatie om te werken?) En specifieke motieven (wat waardeer je aan je huidige situatie).
Groep 2 is prettig gedrag. Het gaat er hierbij om wat jij kunt doen om je eigen werkplezier en dat van anderen te kunnen vergroten.
Groep 3 gaat over welke gedrag van de deelnemer of van andere zijn/haar werkplezier beïnvloedt.
Het spel kan in verschillende spelvormen gespeeld worden bijvoorbeeld in team verband maar ook met een persoon. Zo heb je verschillende toepassingsmogelijkheden zoals individuele coaching, loopbaan coaching, teambuilding en intervisie.
https://www.kwaliteitenspel.nl/nl/kaartspellen/nederlandstalig/werkplezierspel#meer-informatie
https://www.kwaliteitenspel.nl/images/HIKASHOP/Spelregels_pdf/Speelwijze-WerkplezierSpel-8-2017.pdf
Inspiratie vanuit zorg- en welzijnsorganisaties in de regio:
Duurzame inzetbaarheid d.m.v. instructiefilmpjes: Al enige tijd lag het idee op de plank om verschillende instructiefilmpjes te ontwikkelen op het gebied van schoonmaken. Op die manier zouden we binnen Actief Zorg een meer eenduidige manier van werken kunnen ontwikkelen bij onze medewerkers die klanten bij het huishouden ondersteunen (thuisondersteuners). Nieuwe thuisondersteuners worden vaak door ervaren collega’s ingewerkt, waarbij iedereen een eigen werkwijze hanteert.
Gaandeweg het maken van de schoonmaakfilmpjes kwam het stukje ergonomie en veiligheid ter sprake dat bij het werk van de thuisondersteuners komt kijken.
Jaarlijks komen er regelmatig thuisondersteuners ziek thuis te zitten vanwege lichamelijke klachten. Huishoudelijk werk wordt dan ook vaak onderschat. Als je het verkeerd aanpakt heeft je lichaam, zoals je onderrug en polsen het flink te verduren. Wist je dat één op de drie mensen te maken heeft met rugklachten door verkeerde belasting zoals tillen en bukken? Daarom is een goede werkhouding bij fysiek werk extra belangrijk. Zo voorkom je veel lichamelijke klachten.
De instructiefilmpjes bieden een unieke kans om twee belangrijke aspecten van het werk van de thuisondersteuner te combineren: schoonmaken op een ergonomisch verantwoorde manier.
We hebben ervoor gekozen om in de schoonmaakfilmpjes meteen aandacht te besteden aan een goede werkhouding. Daarnaast hebben we een apart instructiefilmpje ontwikkeld waarin het stukje ergonomie nog eens extra aan bod komt. Denk hierbij aan het uitwringen van een dweil en een juiste werkhouding tijdens het tillen.
Meer informatie over hoe je zo’n filmpje kunt maken: kijk in de bibliotheek.